Over FrankNu
Hallo, ik ben Frank. Ik help je graag om jouw expertise in wetenschap en technologie over te brengen. Daartoe bied ik trainingen, workshops, advies en coaching aan.
Mijn verhaal
Na mijn biologiestudie aan de Universiteit Leiden ambieerde ik een carrière als wetenschapper en deed ik als promovendus evolutionair morfologisch onderzoek. Ik leerde van wetenschap en haar methoden en technieken te houden. Maar ik besloot mijn proefschrift niet af te maken, omdat mijn passie het communiceren van wetenschap bleek te zijn.
Ik combineer een algemene expertise in (wetenschaps)communicatie met een scherpe wetenschapsjournalistieke blik en heb meer dan 25 jaar ervaring in het effectief en innovatief maken van communicatieoplossingen. Ik ben gecertificeerd executive communicatieprofessional.
Met mijn bedrijf FrankNu Kenniscommunicatie bied ik trainingen, workshops, advies en coaching aan om wetenschappers, docenten, sci-tech startups, studenten en andere kenniswerkers te helpen om te communiceren over hun werk.
Mijn waarden
Kennis is het grootste goed
Kennis is het grootste goed dat wij in een ontwikkelde samenleving te delen hebben. Kennis is ook een belangrijk middel voor onderontwikkelde samenlevingen om vooruit te komen.
Kritisch denken
Het zijn niet alleen de wetenschappelijke feiten waarvan een geïnformeerde burger kennis wil nemen. Het is vooral belangrijk om het proces van wetenschap, validatie en kritisch denken over te brengen via wetenschapscommunicatie.
Je kunt het
Elke wetenschapper, docent, student of ondernemer kan een goede wetenschapscommunicator worden. Je hoeft geen speciale talenten te hebben, je hoeft niet extravert te zijn. Alles wat je nodig hebt is een doel, de kennis van je onderwerp en de wil om die kennis effectief over te brengen. Ik begeleid en help je graag op je pad!


Mijn aanpak
Ik bied een aantal standaard trainingen en workshops aan. Daarnaast is maatwerk altijd mogelijk. Van een lezing over het maken van je eigen wetenschapsmagazine tot een college over de basisprincipes van wetenschapscommunicatie, tot een middagvullende workshop over populair schrijven of het pitchen van je onderzoek.
Ook help ik je graag met advies over jouw communicatiedoelen, zoals bijvoorbeeld een keynote speech op een congres of een online publiekscampagne. Eenmalig of in een aantal bijeenkomsten. Om een vaardigheid te verbeteren of een doel te bereiken, zoals het leren presenteren of het marketingplan voor je carrière ontwikkelen.
Geselecteerde artikelen
Artikelen die ik schreef
- 🇬🇧 Mark Bos & Frank Nuijens (2020) Science Journalism. In: Science Communication, an introduction.
- 🇳🇱 Joline Cramer, Jaap de Jong & Frank Nuijens (2019) De universiteitskrant: bedreigingen en kansen voor de toekomst. In: Tijdschrift voor Communicatiewetenschap 47 (1).
- 🇳🇱 ScienceOnline. In: Het beste idee van 2013.
- 🇬🇧 Why the World Needs Better Science Journalism. Mediashift en Villamedia
- 🇳🇱 Kan de kachel branden op onafhankelijkheid? De Nieuwe Reporter
- 🇬🇧 It’s Not About You. Nuffic Transfer Magazine
- 🇳🇱 Krap Halletje. NRC
Artikelen over mijn werk
- 🇳🇱 “Wij zijn niet honderd procent onafhankelijk”. De Nieuwe Reporter
- 🇳🇱 ScienceOnline start in Leiden. Wetenschapper 2.0
- 🇳🇱 Eerste West-Europese ScienceOnline-community start in Leiden. Universiteit Leiden
- 🇳🇱 Goeie Mie bij ScienceOnline Leiden. Sleutelstad
- 🇳🇱 Achtergrondnieuws door academici slaat aan. Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
- 🇳🇱 De opkomst van gratis online cursussen. Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
Bezoek mijn Orchid ID:
Professionele lidmaatschappen
Logeion
Logeion is de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie wereldwijd en kent een rijke traditie van innovatie.
PCST
Het PCST-netwerk wil nieuwe ideeën, methoden, intellectuele en praktische vragen, en perspectieven op de communicatie van wetenschap en technologie bevorderen.
SciCom NL
SciCom NL is een vereniging voor mensen die zelf actief communiceren over wetenschap en technologie of die communicatie over wetenschap en technologie willen bevorderen, zoals wetenschappers, journalisten, voorlichters, medewerkers van wetenschapscentra, docenten, studenten, ontwikkelaars van tentoonstellingen, programmamakers, illustratoren, docenten, schrijvers, uitgevers, enz.