Over FrankNu

Hallo, ik ben Frank. Ik help je graag om jouw expertise in wetenschap en technologie over te brengen. Daartoe bied ik trainingen, workshops, advies en coaching aan.

Mijn verhaal

Na mijn biologiestudie aan de Universiteit Leiden ambieerde ik een carrière als wetenschapper en deed ik als promovendus evolutionair morfologisch onderzoek. Ik leerde van wetenschap en haar methoden en technieken te houden. Maar ik besloot mijn proefschrift niet af te maken, omdat mijn passie het communiceren van wetenschap bleek te zijn.

Ik combineer een algemene expertise in (wetenschaps)communicatie met een scherpe wetenschapsjournalistieke blik en heb meer dan 25 jaar ervaring in het effectief en innovatief maken van communicatieoplossingen. Ik ben gecertificeerd executive communicatieprofessional.

Met mijn bedrijf FrankNu Kenniscommunicatie bied ik trainingen, workshops, advies en coaching aan om wetenschappers, docenten, sci-tech startups, studenten en andere kenniswerkers te helpen om te communiceren over hun werk.

Mijn waarden

 

Kennis is het grootste goed

Kennis is het grootste goed dat wij in een ontwikkelde samenleving te delen hebben. Kennis is ook een belangrijk middel voor onderontwikkelde samenlevingen om vooruit te komen.

Kritisch denken

Het zijn niet alleen de wetenschappelijke feiten waarvan een geïnformeerde burger kennis wil nemen. Het is vooral belangrijk om het proces van wetenschap, validatie en kritisch denken over te brengen via wetenschapscommunicatie.

Je kunt het

Elke wetenschapper, docent, student of ondernemer kan een goede wetenschapscommunicator worden. Je hoeft geen speciale talenten te hebben, je hoeft niet extravert te zijn. Alles wat je nodig hebt is een doel, de kennis van je onderwerp en de wil om die kennis effectief over te brengen. Ik begeleid en help je graag op je pad!

Mijn aanpak

Ik bied een aantal standaard trainingen en workshops aan. Daarnaast is maatwerk altijd mogelijk. Van een lezing over het maken van je eigen wetenschapsmagazine tot een college over de basisprincipes van wetenschapscommunicatie, tot een middagvullende workshop over populair schrijven of het pitchen van je onderzoek.

Ook help ik je graag met advies over jouw communicatiedoelen, zoals bijvoorbeeld een keynote speech op een congres of een online publiekscampagne. Eenmalig of in een aantal bijeenkomsten. Om een vaardigheid te verbeteren of een doel te bereiken, zoals het leren presenteren of het marketingplan voor je carrière ontwikkelen.

Geselecteerde artikelen

Artikelen die ik schreef

Artikelen over mijn werk

Bezoek mijn Orchid ID:

"Natuurlijk is het geweldig dat Frank creatief is, op de hoogte is van alle nieuwe snufjes, trends op de voet volgt en altijd nieuwe en bijzondere manieren bedenkt om mensen met kennis in contact te brengen. Maar wat het werken met hem echt bijzonder maakt is dat hij buitengewoon goed luistert en echt met je meedenkt!"

Annette ter Haar, Museuminnovator, Technolab

"Frank is een nieuwsgevoelige wetenschapscommunicatieadviseur, een snelle denker en switcher, en daarmee een vernieuwer in het wetenschapscommunicatiedomein. Ik werk graag met Frank samen. Wij en de studenten, maar ongetwijfeld ook de klanten van zijn bureau, hebben er echt baat bij. Frank heeft een grondige hekel aan poespas en loze beloftes. In goed Nederlands: Frank is een geweldige hulpbron!"

Maarten van der Sanden, Associate professor of Science Communication, TU Delft

"Frank heeft wetenschapscommunicatie door zijn aderen stromen en is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om wetenschap onder de aandacht te brengen van een groter en/of kleiner publiek. Frank is zeer breed geïnteresseerd, positief kritisch en een fijn mens om mee samen te werken."

Evelyne Esveld, Hoofd Corporate Communicatie, TU Delft

Professionele lidmaatschappen

Logeion

Logeion is de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie wereldwijd en kent een rijke traditie van innovatie.

PCST

Het PCST-netwerk wil nieuwe ideeën, methoden, intellectuele en praktische vragen, en perspectieven op de communicatie van wetenschap en technologie bevorderen.

SciCom NL

SciCom NL is een vereniging voor mensen die zelf actief communiceren over wetenschap en technologie of die communicatie over wetenschap en technologie willen bevorderen, zoals wetenschappers, journalisten, voorlichters, medewerkers van wetenschapscentra, docenten, studenten, ontwikkelaars van tentoonstellingen, programmamakers, illustratoren, docenten, schrijvers, uitgevers, enz.