Frank Nuijens

Frank Nuijens

 

  • (wetenschap en technologie) communicatie
  • (wetenschaps)journalistiek
  • online communicatie (tools), social media
  • branding
  • productiviteits- en tijdmanagement

Frank Nuijens combineert algemene expertise in (online) kenniscommunicatie met een scherpe (wetenschaps)journalistieke blik, en de motivatie om communicatie oplossingen innovatief te maken. Frank heeft een grondige kennis van en passie voor productiviteitsmanagement.

Jaren ervaring

Communicatieadviseur

Wetenschapsjournalist

Hoofdredacteur

Docent

Als communicatieadviseur wetenschap en wetenschapscommunicatie specialist adviseerde ik wetenschappers en management over het delen van wetenschappelijke kennis van de TU Delft en een aantal van haar onderzoeksinstituten met het algemene publiek, de media, bedrijfsleven en politiek.
Wetenschapsjournalist en researcher voor de populair-wetenschappelijke televisieprogramma’s Nieuwslicht (VARA), Jules Unlimited (VARA), Vroege Vogels (VARA), Willem Wever (NCRV), Gezondheidsplein (AVRO), Noorderlicht (VPRO), Klokhuis (NPS) en De Ontdekking (VARA).
TU Delft informeert en betrekt haar gemeenschap van studenten, wetenschappers en alumni met o.a. het universiteitsmedium Delta en het wetenschapsmagazine Delft Integraal/Outlook. Ik was verantwoordlijk voor het (toekomst)beleid, de inhoud en marketing van deze media en haar vaste en freelance staf.
Ik doceer het vak wetenschapsjournalistiek in the Master track Science Communication van de afdeling Science Communication and Education. Ik doceer ook de masterclass Science Journalism and Social Media in de Minor Communication Design for Innovation van deze onderzoeksgroep.

Opleiding

Na het afronden van mijn studie biologie aan de Universiteit Leiden ambieerde ik een carrière als wetenschapper en heb ik evolutionair morfologisch onderzoek gedaan in het kader van  promotieonderzoek. Ik heb geleerd om te houden van wetenschap en haar methoden en technieken. Maar ik besloot mijn proefschrift niet af te ronden, omdat mijn hart ligt bij het communiceren over wetenschap.

Vrijwilligerswerk en Comités

Samen met Annette ter Haar heb ik in Leiden een satelliet community van de internationale organisatie ScienceOnline opgericht. ScienceOnline Leiden heeft een groeiende community opgebouwd van iedereen die geïnteresseerd of werkzaam is in het communiceren over wetenschap. We hebben in Leiden ‘onconferenties’, netwerkborrels en evenementen georganiseerd.
’s Werelds eerste online cursus wetenschapsjournalistiek is ontwikkeld en aangeboden door de WFSJ in nauwe samenwerking met SciDev.Net. Als editor heb ik de cursus opnieuw geredigeerd en de toevoeging van twee nieuwe hoofdstukken begeleid. Ik was ook eindredacteur van de blog over wetenschapsjournalistiek. Verder was ik lid van de executive committee van de 2009 conferentie in Londen (Verenigd Koninkrijk) en van de program committee van de 2011 conferentie in Doha (Qatar). Op deze congressen heb ik drie sessies geproduceerd en gemodereerd.

Het Zoutmuseum is een uniek (door vrijwilligers gerund) museum dat alle aspecten van zout toont, gerelateerd aan de zoutwinning in de regio Twente. Ik ben verantwoordelijk geweest voor de PR en communicatie.

De SciComLab commissie van SciCom NL bestaat uit wetenschapscommunicatie professionals en academici die, samen met studenten, onderzoeken wat innovatie in communicatie over wetenschap en technologie betekent en hoe professionals in hun dagelijkse werk kunnen innoveren. Ik ben lid en mede-oprichter van dit comité. Daarnaast maak ik als penningmeester onderdeel uit van het bestuur van SciCom NL.

Opinie van en interviews met mij

Why the World Needs Better Science Journalism

If you regularly do a Twitter search for the words “science journalism,” like I do, you’ll be amazed, amused and sometimes shocked by the amount of bashing science journalism takes in the Twittersphere. It shows that not all science journalism is created equal, and it’s a sign of the times, really: Not all journalists who write about science are actually science journalists. They’re general journalists who were — willingly or out of necessity — given a science story to cover that day.

Wetenschapsjournalistiek is specialisme

Als u net als ik regelmatig op Twitter zoekt op de woorden ‘science journalism’, zult u zich soms verbazen over de hoeveelheid felle kritiek die in Twitterland op de wetenschapsjournalistiek wordt geleverd, stelt hoofdredacteur Frank Nuijens van het universitaire weekblad Delta (TU Delft). ‘Vaak vermakelijk, maar soms ook choquerend. Het laat zien dat niet alle wetenschapsjournalistiek gelijk is, en dat is een teken des tijds. Niet alle journalisten die over wetenschap schrijven, zijn daadwerkelijk wetenschapsjournalist. Vaak betreft het algemeen georiënteerde journalisten die, al dan niet uit noodzaak, de opdracht krijgen om een artikel over wetenschappelijk onderzoek te schrijven.’

Kan de kachel branden op onafhankelijkheid?

“Welkom bij de telefoonbeantwoorder van Diederik Zekerder, wetenschapsjournalist én communicatieadviseur. Toets 1 voor een journalistieke productie, toets 2 voor advies over het beïnvloeden van een journalistieke productie.”

“Wij zijn niet honderd procent onafhankelijk”

Frank Nuijens, hoofdredacteur van universiteitsblad TU Delta, maakt zich enige tijd geleden op De Nieuwe Reporter zorgen over de onafhankelijkheid van journalisten. Hoe onafhankelijk is hij zelf? “Het is een strijd aan twee fronten. Het ‘corporate imago’ van universiteiten wordt belangrijker en al te negatieve berichtgeving schaadt de waarde van het harde werk van de studenten.”

It's Not About You

‘Don’t be afraid to overthink the cultural stuff. Just don’t do stupid shit.’ Joe Leech, expert in de gebruikerservaring van websites, laat tijdens de conferentie Online Media in Higher Educationinterviews zien met internationale studenten die geen wijs kunnen worden uit de gemiddelde universitaire website. Bijvoorbeeld omdat het aparte kopje ‘international students’ met een foto van een Aziatische student de gemiddelde Duitser niet aanspreekt.

ScienceOnline start in Leiden

In Amerika wordt jaarlijks de populaire ScienceOnline conferentie gehouden voor iedereen die over wetenschap communiceert en daar nieuwe en sociale media voor gebruikt. Frank Nuijens, hoofdredacteur aan de TU Delft en wetenschapsjournalist, ging er in februari voor het eerst heen en was zo enthousiast dat hij het initiatief voor een ScienceOnline Leiden community heeft genomen. Hij vertelt waarom.

ScienceOnline: de nieuwe wetenschapscommunity

Frank Nuijens is initiatiefnemer van ScieneOnline. Hij wil bloggers, wetenschappers, voorlichters en journalisten, die op het web en via social media met elkaar praten over wetenschap, live en unconferencebij elkaar brengen. Maar elk ander persoon die is geïnteresseerd in wetenschap, is ook meer dan welkom. Het doel van de sessies? Elkaar én van elkaar iets leren over wetenschap op het internet. Op 30 mei vindt in de Nieuwe Energie te Leiden de eerste bijeenkomst plaats.

‘ScienceOnline dat zijn jullie!’

Offline bij elkaar komen om te praten over online wetenschapscommunicatie, dat is ScienceOnline in een notendop. Op een donderdagavond beleeft Leiden de West-Europese primeur van het evenement. Wetenschap leeft online, zo blijkt.

Goeie Mie bij ScienceOnline Leiden

Interview met Ingrid Moerman en Frank Nuijens over Goeie Mie, de Leidse Gifmengster.

Krap Halletje

Als echte Leidenaar heb ik een onlesbare dorst naar de geschiedenis van mijn mooie stad. Ik was dan ook verheugd toen ik las dat het Regionaal Archief Leiden een expositie organiseerde over de strijd die de stad met het water heeft gevoerd, vanaf de tijd dat Leiden nog een hoop aarde was op de splitsing van de Rijn tot nu. Bijzonder dat hier geld en tijd in wordt gestopt, terwijl het kabinet wil bezuinigen op dit soort linkse hobby’s. Vol verwachting stapte ik het gebouw binnen door een krap halletje. „Waar is de expositie?”, vroeg ik enthousiast aan de receptioniste. Droogjes antwoordde ze: „U bent er net in de hal voorbij gelopen.”

Achtergrondnieuws door academici slaat aan

Volgens de Australische journalist Andrew Jaspan, mist het huidige journalistieke bestel expertise. Daarom richtte hij The Conversation op, een achtergrondnieuwssite waar de artikelen uitsluitend geschreven worden door experts. “Burgers hebben goede kwalitatieve informatie nodig, maar dat krijgen ze niet meer van journalisten.”

De opkomst van gratis online cursussen

Lesgeven aan duizenden studenten tegelijk. Het is een trend die door steeds meer universiteiten wordt overgenomen. Ook in Nederland beginnen de Massive Online Open Courses van de grond te komen. Het wachten is nog op de eerste Nederlandse journalistieke MOOC.
Share This