7 communicatietips

Frame je boodschap met behulp van een ‘message box’

De message box is ontwikkeld door de Amerikaanse organisatie COMPASS, die wetenschappers helpt om hun onderzoek beter naar de maatschappij over te brengen. 

Het werkboek met instructies om de message box in te vullen en te gebruiken kan gratis worden gedownload van de COMPASS website.

In het kort werkt de message box als volgt:

  • bepaal voor welke doelgroep je de message box gaat invullen,
  • welk onderwerp of thema wil je aan die doelgroep communiceren (Issue),
  • welke specifieke problemen binnen het thema wil je aan de orde stellen (Problems),
  • waarom moet je doelgroep dat belangrijk vinden (So What),
  • welke oplossingen zie je voor de problemen (Solutions),
  • welke voordelen gaat het hebben als jouw oplossingen worden geimplementeerd (Benefits).

Eenmaal ingevuld geeft de message box houvast voor het formuleren van een consistente boodschap aan je doelgroep.

Relaties

Wat is de context van je boodschap en wat betekent het voor jouw doelgroep? Veel mensen, instellingen en bedrijven hebben de neiging om hun eigen boodschap te willen zenden, terwijl het vaak meer oplevert om juist interactie te zoeken met degene die je wilt bereiken. Niet “Wij doen fantastisch onderzoek. Dat u het weet.” Maar “Wij doen fantastisch onderzoek. Daarmee lossen wij een probleem in uw leven op. Kom met ons praten, of nog beter: help ons om nog beter onderzoek te doen.” 

Denk niet alleen na over je eigen boodschap, maar ook over waarom je doelgroep ernaar zou moeten luisteren.

Aandacht

Je vergroot de aandacht als je een verhaal vertelt. Bijvoorbeeld met een ‘En, Maar, Daarom’-structuur. Randy Olson is een marien bioloog die filmmaker is geworden. In 2015 schreef hij het boek Houston, We Have a Narrative: Why Science Needs Story. Hij pleit voor het gebruik van het dramatische schema And, But, Therefore, ofwel En, Maar, Daarom, om een wetenschappelijke tekst spannend en goed leesbaar te maken. Voor niet-wetenschappelijke teksten werkt het natuurlijk ook. In de review van het boek op de website van SciComNL vindt je voorbeelden.

Nieuws eerst

De leidraad van de journalistiek is het antwoord vinden op de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Gecombineerd met het ‘wow’- of goh-moment. Begin teksten niet met een uitgebreide geschiedschrijving, maar formuleer to-the-point en beantwoord zo veel mogelijk van de 5 w’s en h zo snel mogelijk zodat de lezer kan bepalen of het de moeite waard is de rest van de tekst te lezen.

Je kunt de vijf w’s zelfs gebruiken om een goede contentstrategie te bepalen.

Koers

Bepaal je doel, doelgroep, boodschap en middelenmix. Dit zijn de vier basisvragen voor iedere communicatiestrategie, het is Communicatie 101. Zonder antwoord op deze vragen kun je niet beginnen.

  • Doel: wat wil je bereiken?
  • Doelgroep: wie wil je precies bereiken? Het woord ‘precies’ geeft al aan dat ‘het algemene publiek’ geen behulpzaam antwoord op deze vraag is.
  • Boodschap: wat wil je ze precies vertellen en wat hebben ze aan die boodschap?
  • Middelenmix: welke middelen (social media, persbericht, infographic, opiniestuk, persoonlijke ontmoeting) kun je het beste inzetten?

No-no

Jargon of nietszeggende clichés, gebruik ze het liefste niet. Een voorbeeld van een cliché is “Bij ons bedrijf staan service en kwaliteit hoog in het vaandel.” Ik denk niet dat er een bedrijf in de wereld is die service en kwaliteit niet belangrijk vinden. Wat maakt jouw bedrijf onderscheidend? Daarnaast heeft ieder vakgebied haar eigen termen, jargon. Het gebruik van deze termen is niet altijd slecht, maar bedenk of de ontvanger van je boodschap de termen kent. Zo niet, leg dan uit wat ze betekenen.

Uitbeelden

Een verhaal maak je levendiger door het visueel te maken of metaforen te gebruiken. Het is een cliché maar daarom niet minder waar: een foto kan meer zeggen dan 1000 woorden.

Het gebruik van metaforen in de wetenschap is al eeuwen oud. Galileo, Descartes, Boyle en Newton stelden zich de wereld voor als voorspelbare machine. Darwin en Einstein vonden metaforen zelfs essentieel voor het ontwikkelen van wetenschappelijke ideeën. Hersenen kun je je voorstellen als een computer. Het atoom met de elektronen die er omheen cirkelen kun je je voorstellen als ons zonnestelsel. Elektriciteit kun je vergelijken met water: stroom vloeit als water, voltage is de druk die er op dat water staat en weerstand de dikte van de pijp waar het doorheen vloeit.

Kop koffie/thee

Een half uur brainstormen of vrijblijvend praten over je vraag, probleem of uitdaging? Maak een (virtuele) afspraak voor een kop koffie of thee!

Share This