Het is te hopen dat de vers aangetreden ministers en staatssecretarissen in Nederland zich minder druk maken om de beeldvorming dan om de inhoud van hun werk. Maar ik hoop dat ook de media in dit proces hun verantwoordelijkheid zullen nemen.
FrankNu Blog
Op de blog van FrankNu vind je artikelen over wetenschapscommunicatie en communicatiewetenschap. Met tips, diepgravende artikelen over communicatietheorieën en alles daartussenin.
Experts in actie: van megafoon tot megachat
Deskundigen gebruiken vaak hun megafoon om informatie te verspreiden onder hun publiek. Een recente wetenschappelijke studie moedigt hen aan om eerder een dialoog aan te gaan en hun publiek niet alleen te onderrichten, maar ook van hen te leren. Met andere woorden, deskundigen zouden hun perspectivische flexibiliteit moeten vergroten. Want wetenschapscommunicatie is de sociale conversatie rond wetenschap.
Op de hoogte blijven als wetenschapscommunicator
Hoe blijft u op de hoogte van het laatste nieuws en inzichten op het gebied van wetenschapscommunicatie? Deze lijst geeft u een voorsprong.
Wil je het gedrag van mensen veranderen? Stop dan met hen te vertellen wat ze moeten doen.
Mensen informatie geven is een van de meest gebruikte strategieën om wetenschap over te brengen. Maar wat als je wilt dat de informatie die je geeft ook werkelijk hun gedrag verandert, zoals mensen stimuleren om zich aan de coronamaatregelen te houden? Dit essay bespreekt de beperkingen van alleen informatie geven wanneer je gedrag probeert te beïnvloeden.
Science Communication – an introduction
Het nieuwe academische leerboek Science Communication – an introduction, is een uitstekende studiegids voor zowel studenten als professionals op het gebied van wetenschapscommunicatie. Een van de redenen waarom ik enthousiast ben over de release ervan is dat het een hoofdstuk over wetenschapsjournalistiek bevat dat Mark Bos en ik schreven, en dat een overzicht op hoog niveau geeft van het veld en de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd.
1.0 plus 2.0 is 3.0
Wat kun je morgen doen om toekomstige generaties in contact te brengen met de wetenschap van vandaag?