Op de hoogte blijven als wetenschapscommunicator

Geschreven door Frank Nuijens

11 augustus 2021

Hoe blijft u op de hoogte van het laatste nieuws en inzichten op het gebied van wetenschapscommunicatie? Deze lijst geeft u een voorsprong.

Blogs

Wereldwijde conferenties

  • De moeder van de wetenschapscommunicatieconferenties is de PCST. Deze vindt om de twee jaar plaats. De volgende is in Rotterdam, Nederland, in 2023.
  • De PCST heeft ook een actieve e-maildiscussielijst die de moeite waard is om zich op te abonneren.
  • De Wereldconferentie van wetenschapsjournalisten wordt eveneens om de twee jaar georganiseerd en staat open voor zowel journalisten als voorlichters. De volgende is in Colombia in 2022.
  • De British Science Association organiseert regelmatig een Science Communication Conference in het VK, hou hun evenementenpagina in de gaten.
  • De UK Conference of Science Journalists is een tweejaarlijkse conferentie georganiseerd door de British Association of Science Writers. Op deze pagina kunt u nog de sessies van de editie 2020 bekijken.
  • ScienceWriters2021, de jaarlijkse conferentie voor wetenschapsschrijvers door wetenschapsschrijvers.

Nederlandse conferenties

  • De jaarlijkse Vakconferentie WTC brengt wetenschapscommunicatoren, wetenschappers en communicatiewetenschappers bij elkaar om theorie en praktijk uit te wisselen.
  • SciCom NL is de brancheorganisatie voor wetenschapscommunicatieprofessionals. Zij hebben regelmatig activiteiten.

Nieuwsbrieven

Academische tijdschriften

Podcasts

Facebook

Twitter

Ik stel het Twitter-account SciComm News & Views samen, waar je interessante links kunt vinden naar inhoud over wetenschapscommunicatie #scicomm, wetenschapsjournalistiek, open access #openaccess, wetenschapsbeleid, (sociale) wetenschappen en geesteswetenschappen, en academia en het academische leven in het algemeen.

Mis je iets op deze lijst? Laat het me alsjeblieft weten!

Misschien vind je ook interessant…

Goed communiceren begint met luisteren

Goed communiceren begint met luisteren

Waar ik anders over ben gaan denken, vroeg de website Beste ID mij en 76 andere wetenschappers, bestuurders, filosofen, journalisten en andere denkers. Dat is dat goede communicatie vooral over luisteren gaat. En daarmee dat sommige wetenschappers in ieder geval deels zelf verantwoordelijk zijn voor de groeiende kloof tussen wetenschap en de praktisch opgeleiden in de maatschappij.

“Als je kunt praten, kun je ook communiceren”

“Als je kunt praten, kun je ook communiceren”

De leden van de vereniging SciComNL hebben laten weten wat zij belangrijk vinden voor het nieuw op te richten Nationaal Centrum voor Wetenschapscommunicatie. Vooral kennisontwikkeling en kennisdeling zijn wat mij betreft essentiële functies van een dergelijke instantie.

Politiek én media: focus je op de inhoud

Politiek én media: focus je op de inhoud

Het is te hopen dat de vers aangetreden ministers en staatssecretarissen in Nederland zich minder druk maken om de beeldvorming dan om de inhoud van hun werk. Maar ik hoop dat ook de media in dit proces hun verantwoordelijkheid zullen nemen.