Op de hoogte blijven als wetenschapscommunicator

Geschreven door Frank Nuijens

11 augustus 2021

Hoe blijft u op de hoogte van het laatste nieuws en inzichten op het gebied van wetenschapscommunicatie? Deze lijst geeft u een voorsprong.

Blogs

Wereldwijde conferenties

  • De moeder van de wetenschapscommunicatieconferenties is de PCST. Deze vindt om de twee jaar plaats. De volgende is in Rotterdam, Nederland, in 2023.
  • De PCST heeft ook een actieve e-maildiscussielijst die de moeite waard is om zich op te abonneren.
  • De Wereldconferentie van wetenschapsjournalisten wordt eveneens om de twee jaar georganiseerd en staat open voor zowel journalisten als voorlichters. De volgende is in Colombia in 2022.
  • De British Science Association organiseert regelmatig een Science Communication Conference in het VK, hou hun evenementenpagina in de gaten.
  • De UK Conference of Science Journalists is een tweejaarlijkse conferentie georganiseerd door de British Association of Science Writers. Op deze pagina kunt u nog de sessies van de editie 2020 bekijken.
  • ScienceWriters2021, de jaarlijkse conferentie voor wetenschapsschrijvers door wetenschapsschrijvers.

Nederlandse conferenties

  • De jaarlijkse Vakconferentie WTC brengt wetenschapscommunicatoren, wetenschappers en communicatiewetenschappers bij elkaar om theorie en praktijk uit te wisselen.
  • SciCom NL is de brancheorganisatie voor wetenschapscommunicatieprofessionals. Zij hebben regelmatig activiteiten.

Nieuwsbrieven

Academische tijdschriften

Podcasts

Facebook

Twitter

Ik stel het Twitter-account SciComm News & Views samen, waar je interessante links kunt vinden naar inhoud over wetenschapscommunicatie #scicomm, wetenschapsjournalistiek, open access #openaccess, wetenschapsbeleid, (sociale) wetenschappen en geesteswetenschappen, en academia en het academische leven in het algemeen.

Mis je iets op deze lijst? Laat het me alsjeblieft weten!

Misschien vind je ook interessant…

Politiek én media: focus je op de inhoud

Politiek én media: focus je op de inhoud

Het is te hopen dat de vers aangetreden ministers en staatssecretarissen in Nederland zich minder druk maken om de beeldvorming dan om de inhoud van hun werk. Maar ik hoop dat ook de media in dit proces hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

Experts in actie: van megafoon tot megachat

Experts in actie: van megafoon tot megachat

Deskundigen gebruiken vaak hun megafoon om informatie te verspreiden onder hun publiek. Een recente wetenschappelijke studie moedigt hen aan om eerder een dialoog aan te gaan en hun publiek niet alleen te onderrichten, maar ook van hen te leren. Met andere woorden, deskundigen zouden hun perspectivische flexibiliteit moeten vergroten. Want wetenschapscommunicatie is de sociale conversatie rond wetenschap.

Wil je het gedrag van mensen veranderen? Stop dan met hen te vertellen wat ze moeten doen.

Wil je het gedrag van mensen veranderen? Stop dan met hen te vertellen wat ze moeten doen.

Mensen informatie geven is een van de meest gebruikte strategieën om wetenschap over te brengen. Maar wat als je wilt dat de informatie die je geeft ook werkelijk hun gedrag verandert, zoals mensen stimuleren om zich aan de coronamaatregelen te houden? Dit essay bespreekt de beperkingen van alleen informatie geven wanneer je gedrag probeert te beïnvloeden.