Science Communication – an introduction

Geschreven door Frank Nuijens

28 maart 2020

Het nieuwe academische leerboek Science Communication - an introduction, is een uitstekende studiegids voor zowel studenten als professionals op het gebied van wetenschapscommunicatie. Een van de redenen waarom ik enthousiast ben over de release ervan is dat het een hoofdstuk over wetenschapsjournalistiek bevat dat Mark Bos en ik schreven, en dat een overzicht op hoog niveau geeft van het veld en de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd.

Het is eindelijk zover, het nieuwe academische leerboek in de World Scientific Serie over wetenschapscommunicatie is uit: Science Communication, an introduction. Het boek is geschreven voor zowel studenten als professionals, en behandelt zowel het onderzoek als de praktijk van wetenschapscommunicatie.

Een van de redenen waarom ik zo enthousiast ben over de release ervan is dat een van de hoofdstukken in dit boek is geschreven door Mark Bos en mij. Hoofdstuk 6 gaat over wetenschapsjournalistiek. Het behandelt de verschillende vormen van wetenschapsjournalistiek, de rollen die wetenschapsjournalisten spelen op het gebied van communicatie over wetenschap, nieuwscriteria en verhaalconstructie, de verschillen tussen algemeen en wetenschapsnieuws, het veranderende medialandschap en trends in wetenschapsjournalistiek. Ook wordt ingegaan op de manier waarop journalistiek het publiek beïnvloedt.

Het boek is verkrijgbaar als hardcover, paperback of Kindle versie.

Hoofdstuk 6 – Science Journalism door Mark Bos en Frank Nuijens

Misschien vind je ook interessant…

Politiek én media: focus je op de inhoud

Politiek én media: focus je op de inhoud

Het is te hopen dat de vers aangetreden ministers en staatssecretarissen in Nederland zich minder druk maken om de beeldvorming dan om de inhoud van hun werk. Maar ik hoop dat ook de media in dit proces hun verantwoordelijkheid zullen nemen.

Experts in actie: van megafoon tot megachat

Experts in actie: van megafoon tot megachat

Deskundigen gebruiken vaak hun megafoon om informatie te verspreiden onder hun publiek. Een recente wetenschappelijke studie moedigt hen aan om eerder een dialoog aan te gaan en hun publiek niet alleen te onderrichten, maar ook van hen te leren. Met andere woorden, deskundigen zouden hun perspectivische flexibiliteit moeten vergroten. Want wetenschapscommunicatie is de sociale conversatie rond wetenschap.