Science Communication – an introduction

Geschreven door Frank Nuijens

28 maart 2020

Het nieuwe academische leerboek Science Communication - an introduction, is een uitstekende studiegids voor zowel studenten als professionals op het gebied van wetenschapscommunicatie. Een van de redenen waarom ik enthousiast ben over de release ervan is dat het een hoofdstuk over wetenschapsjournalistiek bevat dat Mark Bos en ik schreven, en dat een overzicht op hoog niveau geeft van het veld en de uitdagingen waarmee het wordt geconfronteerd.

Het is eindelijk zover, het nieuwe academische leerboek in de World Scientific Serie over wetenschapscommunicatie is uit: Science Communication, an introduction. Het boek is geschreven voor zowel studenten als professionals, en behandelt zowel het onderzoek als de praktijk van wetenschapscommunicatie.

Een van de redenen waarom ik zo enthousiast ben over de release ervan is dat een van de hoofdstukken in dit boek is geschreven door Mark Bos en mij. Hoofdstuk 6 gaat over wetenschapsjournalistiek. Het behandelt de verschillende vormen van wetenschapsjournalistiek, de rollen die wetenschapsjournalisten spelen op het gebied van communicatie over wetenschap, nieuwscriteria en verhaalconstructie, de verschillen tussen algemeen en wetenschapsnieuws, het veranderende medialandschap en trends in wetenschapsjournalistiek. Ook wordt ingegaan op de manier waarop journalistiek het publiek beïnvloedt.

Het boek is verkrijgbaar als hardcover, paperback of Kindle versie.

Hoofdstuk 6 – Science Journalism door Mark Bos en Frank Nuijens

Misschien vind je ook interessant…

Goed communiceren begint met luisteren

Goed communiceren begint met luisteren

Waar ik anders over ben gaan denken, vroeg de website Beste ID mij en 76 andere wetenschappers, bestuurders, filosofen, journalisten en andere denkers. Dat is dat goede communicatie vooral over luisteren gaat. En daarmee dat sommige wetenschappers in ieder geval deels zelf verantwoordelijk zijn voor de groeiende kloof tussen wetenschap en de praktisch opgeleiden in de maatschappij.

“Als je kunt praten, kun je ook communiceren”

“Als je kunt praten, kun je ook communiceren”

De leden van de vereniging SciComNL hebben laten weten wat zij belangrijk vinden voor het nieuw op te richten Nationaal Centrum voor Wetenschapscommunicatie. Vooral kennisontwikkeling en kennisdeling zijn wat mij betreft essentiële functies van een dergelijke instantie.

Politiek én media: focus je op de inhoud

Politiek én media: focus je op de inhoud

Het is te hopen dat de vers aangetreden ministers en staatssecretarissen in Nederland zich minder druk maken om de beeldvorming dan om de inhoud van hun werk. Maar ik hoop dat ook de media in dit proces hun verantwoordelijkheid zullen nemen.