1.0 plus 2.0 is 3.0

Geschreven door Frank Nuijens

28 mei 2015

Wat kun je morgen doen om toekomstige generaties in contact te brengen met de wetenschap van vandaag?

Leiden heeft goede voorzieningen op het gebied van onderwijs, van voorschoolse opvang tot hapklaar universitair onderwijs aan de Letteren faculteit. Van de 120.000 Leidenaren volgen er 55.000 actief onderwijs. Daarbij zijn nog niet eens alle mensen meegerekend die in hun vrije tijd naar een lezing, museum of bibliotheek gaan. Een stad vol kennis gaat hand in hand met een hoog opgeleide bevolking. Zo woont en/of werkt een tiende van de ruim 350 leden van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en Communicatie Nederland in Leiden. Het potentieel van deze nieuwsgierige bevolking komt tot uiting in vele interessante burgerinitiatieven, zoals Stadslab, Singelpark, Leidse Stijl en ScienceOnline Leiden.

Het zijn goede voorbeelden van innovaties. Maar hoe zorg je ervoor dat nieuwe ideeën ook in de schoolklas of door leergierige professionals kunnen worden geïntroduceerd en toegepast? Het simpelweg overdragen van oude – soms zelfs achterhaalde – kennis, zoals nog te vaak gebeurt, is niet voldoende. Of nieuwe ideeën altijd beter zijn, kan alleen achteraf worden beoordeeld. Maar we kunnen het ons niet veroorloven om af te wachten. De nieuwe werkelijkheid die wij 3.0 noemen, ontvouwt zich. Een realiteit waarin 1.0, de offline wereld, samensmelt met de online 2.0 wereld.

Wat zou er gebeuren als (top)wetenschap een rol speelt in het hele leerlandschap, een leven lang? De kennis is er, alleen uit onbekendheid wordt ze te weinig benut door bijvoorbeeld leraren, museummedewerkers of wetenschappers. We kunnen meer doen met onze wetenschappelijke kennis. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn leuke (kinder)boeken, sites, apps en evenementen op het gebied van wetenschap.

Bij ScienceOnline Leiden gaan denken en doen hand in hand. Daarom sluiten we deze Unconference af met de vraag: ‘Wat kun jij morgen doen om de toekomstige generatie in contact te brengen met de wetenschap van vandaag?’

Annette ter Haar, Frank Nuijens en Martine Oudenhoven

Misschien vind je ook interessant…

Goed communiceren begint met luisteren

Goed communiceren begint met luisteren

Waar ik anders over ben gaan denken, vroeg de website Beste ID mij en 76 andere wetenschappers, bestuurders, filosofen, journalisten en andere denkers. Dat is dat goede communicatie vooral over luisteren gaat. En daarmee dat sommige wetenschappers in ieder geval deels zelf verantwoordelijk zijn voor de groeiende kloof tussen wetenschap en de praktisch opgeleiden in de maatschappij.

“Als je kunt praten, kun je ook communiceren”

“Als je kunt praten, kun je ook communiceren”

De leden van de vereniging SciComNL hebben laten weten wat zij belangrijk vinden voor het nieuw op te richten Nationaal Centrum voor Wetenschapscommunicatie. Vooral kennisontwikkeling en kennisdeling zijn wat mij betreft essentiële functies van een dergelijke instantie.

Politiek én media: focus je op de inhoud

Politiek én media: focus je op de inhoud

Het is te hopen dat de vers aangetreden ministers en staatssecretarissen in Nederland zich minder druk maken om de beeldvorming dan om de inhoud van hun werk. Maar ik hoop dat ook de media in dit proces hun verantwoordelijkheid zullen nemen.